måndag 8 september 2008

Artist i fokus: Shabba Ranks


Rexton Rawlston Fernando Gordon behöver ingen närmare introduktion för dancehallentusiaster. Känd som Shabba Ranks var han en av de första riktiga dancehallsuperstjärnorna och banade vägen för... typ alla!

Smaka på namnet, Rexton Rawlston Fernando Gordon! Jag tänker på Eddie Murphy's fiktiva karraktär Dexter St Jock, från standupshowen Raw, som skinkar på din flickvän i smyg på hennes Karibiensemester. Samma man som kan slå omkull en åsna med ett knytnävsslag på dagen, och sedan toasta hela natten med ett soundsystem. Original badman!

Att ösa superlativ över Shabba som artist är egentligen ganska onödigt för den som vet vad dancehall handlar om, och vilken skicklighet som krävs för att göra det Shabba gjorde när han gjorde det. För dom som inte riktigt förstår och fortfarande dömer Shabba efter det där karaktäristiska utropet i "Mr Loverman", behöver bara tänka på en sak: Busy, Idonia, Assassin och många, många fler vore ingenting utan Shabbas banbrytande vokala stil.

Karriärsmässigt är Shabba en av de största att någonsin komma från Jamaica. En dancehallens Desmond Dekker om man så vill. Den första att helt framgångsrikt (Supercat jag ser dig, men Shabba var större!) korsa Karibiska havet. Både fysiskt och musikaliskt. Listettor, grammisar och turneer åsido, Shabbas största framgång var att han på riktigt slog in dörren till USA och gjorde att många fler kunde följa efter och skapa sig karriärer. Om man ska likna den Jamaicanska musikinvasionen i USA vid en krigsoperation var Supercat rekogniseringskompaniet, Shabba var den första luftvågen.

Det som gör att Shabba verkligen sticker ut är hans samtida relevans. En dubplate med Shabba kostar fortfarande mer än en med ett ungt, nu hett dito. På Jamaica dyrkas Shabba som en Gud och han är hedersmedborgare i Uganda! Det enda riktiga misstaget han har gjort är den där lilla olyckan med att skapa reggaeton, men det förlåter vi.

Därför vill vi, i sann Boom Wah Dis - anda, lyfta på hatten och hedra ansiktet på vår banner. Shabba Ranks - we salute you!

Just det! Vi har gjort en medley också! Best Of Shabba Ranks - The Boom Wah Dis Edition!



Klicka här för att ladda ner Shabba Ranks Medley


Tracklist Shabba Medley
1.Shabba Ranks & Michael Rose - Shine Eye Gal
2.Shabba Ranks -
Bad & Wicked
3.Shabba Ranks -
Reality
4.Shabba Ranks & JC Lodge -
De Pon Mi Mind
5.Shabba Ranks -
Mr Loverman
6.Shabba Ranks -
X-Rated
7.Shabba Ranks -
Girls Wine
8.Shabba Ranks -
A Nuh Me Seh So
9.Shabba Ranks & Admiral Tibett -
Tell Me Which One
10.Shabba Ranks -
Wicked Inna Bed
11.Shabba Ranks -
Gun Pon Me
12.Shabba Ranks -
Needle Eye Pum Pum
13.Shabba Ranks -
Caan Dun
14.Shabba Ranks -
Ting A Ling
15.Shabba Ranks -
Dem Bow
16.Shabba Ranks -
Trailer Load A Girls
17.Shabba Ranks -
Bedroom Bully
18.Shabba Ranks & Krystal -
Twice My Age
19.Shabba Ranks -
Flesh Axe
20.Shabba Ranks -
Peanie Peanie
21.Shabba Ranks & Cocoa Tea -
Love Me Truly
22.Shabba Ranks -
Respect
23.Shabba Ranks -
Shine & Criss
24.Shabba Ranks -
Love Punaany Bad
25.Shabba Ranks, Fatta & Los -
Burn Up
26.Shabba Ranks, Akon & Busta Rhymes -
Clear The Air

9 kommentarer:

Joppe sa...

nice quality post! again!!

props

Anonym sa...

Tack mannen!

Som gammal reggaenörd uppskattar jag verkligen din blogg och ja shabba har en av de bästa rösterna och den håller än till skillnad från tex bounty eller capleton

Haso sa...

Man kan nog inte säga att Bounty's eller Capletons röster inte håller, men det är nåt speciellt med Shabba när han rider en rytm. Ta "Ting-A-Ling" som exempel. Det låter som om han typ överfaller rytmen och bara tar över hela ljudbilden. Energin är helt jävla unik. Det är inte många artister som har den kvalitén.

Anonym sa...

Kul med en Shabbahyllning, men ni har ju glömt Shabbas fetaste låt i medleyt: Heart of a Lion, lätt den mest sönderspelade 7' i samlingen. När jag hörde Stone Loves dub på den sommaren 96 (följd av en dub med Ninja där Stone L lät Old Picture Frame gå över i Many more miles fast fortfarande på Heathen), kissade jag fan i byxan, så diaboliskt bra. Shabba har alltid varit top tio!

Haso sa...

Som vanligt när vi gjorde medleyn valde vi helt subjektivt, vilket är vedertaget bra, eftersom vi är Boom Wah Dis och en auktoritet på dancehall, haha!
Du har rätt, den är fet, men vi var tvungna att kapa ner det till någon slags essential BWD-medley, och då får lovers och dancehall större plats framför roots, dom Heart Of Lion ändå är.

Combat Sound sa...

Håller med om Heart of a lion. En riktigt dundertune. På Heathen rytmen och allt.

Unknown sa...

heathen tyngsta rytmen, Ini Kamoze o yami bolo har tunga cuts på den, fast de fflesta e tunga

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=7fjB-pM0yrQ

Still bad!

Bangarang sa...

tyngaste!!!