onsdag 2 september 2009

A nice day to start again

Hösten 2009 är nog den bästa tidpunkten att sätta Sveriges bästa dancehallblogg på kartan igen. För trehundrafemtielfte gången.

Varför?

Svaret är enkelt, Major Lazer - skivan. Nu har vi förhopningsvis en hel vinter innan det kollektiva musikbloggsmedvetandet har preskriberat Jamaica igen, och det är bara idioter som inte använder gratis PR.

Ikväll spelar Major Lazer i Stockholm på en ganska renomerad hipsterklubb. Jag vet minst fem ganska hippa media- och reklampersoner som ska vara där och lära sig lite om bashment. Nu är det inte så att Tim Turbo och Heatwave inte har gjort samma sak som Diplo och Switch gör idag ganska länge, men det spelar ingen roll. Vi förlåter dom. Och tar på oss den tunga kronan av dancehallkulturens bastiljon i virrvarret av svensk bloggtext.

Vilken otur att vi måste börja med en så eländig nyhet. Igår fick vi reda på att Wyclef "Steelie" Johnson har framlidit. Ni som vet nåt om nåt, förstår varför vi är bedrövade, och ni som behöver infas hör på här; Steely är, tillsammans med sin partner Cleveland "Clevie" Brown ansvarig för bland annat "Streetsweeper" - rytmen, som i sin tur voiceades av Burro Banton till vad som sedan kom att bli låten "Boom wah dis". Att vi sörjer hans förlust är en underdrift.

Nu vet inte jag om de fem hippa media- och reklampersonerna som ska på Major Lazer ikväll vet vem Steely var, förmodligen inte, men jag ser det som vår uppgift att upplysa dom. Hipphet är förknippat med så mycket ängslan, och har man en bloggare som visar vägen är det alltid lättare att namndroppa nästa gång man ska iväg och kolla på någon hip halvmesyr som exploaterar tredje-världen-kultur för att få sina klassfränder att dansa lite hedonistiskt.



Major Lazer - "Pon de floor"




Steely & Cleevie - "Streetsweeper riddim medley"

Vila i frid Steely. Vi tillägnar den här bloggen till dig i fortsättningen.

Inga kommentarer: