torsdag 16 augusti 2007

Broader Than Broadway

Vi på BWD hadlar mest om att blicka framåt, ta fram det nya och visa det för folket. Men ni vet vad dom säger, du vet inte vart du är på väg, om du inte vet vart du har varit. Så alla neofiler som inte är redo för lite throwback shit, stäng ner era webläsare nu, för vi tänkte passa på och hylla en av dancehallens främsta sångare genom tiderna, nämligen Barrington Levy.
Född i Kingston 1962, fick Barrington ett genombrott 1977 med singeln ”My black girl”, med gruppen Might Multitudes. Han upptäcktes av Henry ”Junjo” Lawes som tog med honom till Channel One där han spelade in ett antal hitsinglar under 1979. Låtar som ”A yah weh deh” och ”Shine eyed girl” gjorde Barrington populär, och samlades under ’79 ihop till albumet ”Bounty hunter” som släpptes på Jah Life.
Under det tidiga 80-talet släppte han två album ”Englishman” och ”Robin Hood”, båda producerade av ”Junjo”, blev monstersuccéer och gjorde Barrington till stjärna, framför allt i England. Singlar från den perioden blev ”Look youthman”, ”Mary long tounge” och ”Sister carol” bland andra, och var golvvältare vart de än spelades. Barrington blev populär med sina liveframträdanden och sägs ha kunnat trollbinda vilken publik som helst.
Efter en kort svacka kom Barrington tillbaka med en ny producent, Jah Screw, och en knippe nya singlar som skulle bli klassiker. 1985 kom ”Under mi sensi” tätt följd av ”Murderer”, och dessa två låtar är ett måste för vilken dans som helst än idag. Till och med Svenne Banan vet vilka de här låtarna är.
Mitten av åttiotalet var Barrington Levys storhetstid, men han har fortsatt spela in tunga tracks och rida rytmer hela tiden. Han är en levande legend och vi säger hatten av och massiv respekt till en av dancehallens bästa röster!

Barrington Levy, Boom Wah Dis salutes you (med en medley som folk kan ladda ner här(zShare))! Du kommer alltid vara ”Broader than Broadway”!

Apropå ”Murderer”, så har det kommit en ny rytm som heter ”The warning”, vars medley du kan ladda ner här(zShare). Det är Demarco som har samplat Barrington Levys röst från ”Murderer” tillsammans med delar av originalrytmen ”Hot milk” som cutten spelades in på från början. Barrington Levy fortsätter att sätta standarder inom dancehall idag och för evigt.

För övrigt är vi på BWD förkrossade att höra om att Craig Dennis har gått bort. Mer om detta kan ni läsa på Dancehall Times.

Barrington Levy Tracklist:
1.Shaolin Temple (1979)
2.Shine eye gal (1979)
3.Bounty Hunter (1979)
4.Sister Carol (1979)
5.Look youthman (1979)
6.Robin Hood (1980)
7.Teach me culture (1983)
8.Collie Weed (1983)
9.Here i come (1985)
10.Under mi sensi (1985)
11.My Time (1992)
12.Live good feat. Frisco Kid (1995)
13.Living Dangerously feat. Bounty Killer (1995)
14.Dancehall Rock feat. Cutty Ranks (1992)
15.Looking feat. Cutty Ranks (1994)
16.Murderer feat. Beenie Man (1995)
17.Free feat. Bounty Killer (1998)
18.She is mine feat. Mega Banton (1994)
19.My Woman feat. Cecile (2002)
20.Caan hold us down feat. Gentleman & Daddy Rings (2004)


The Warning Tracklist:
1.De Marco feat. Styles P - "Man a murderer"
2.T.O.K. - "Rep for ya block"
3.Wayne Marshall - "Senseless Killing"
4.Harry Toddler - "Build it up"
5.Gangsta G - ?
6.Elephant Man - "Me Want"
7.Craig dennis & Delly Ranx"Loose Ball"

5 kommentarer:

Anonym sa...

oj va skönt att äntligen få veta vad den rytmen heter (the warning)! jag hörde den första gången för någon månad hos massive B på hot 97, sen dess har jag letat som galen.

Anonym sa...

på vilken label är the warning rytmen pressad på?

Anonym sa...

ah!
jag både bockar och niger. :)

Anonym sa...

Ärligt talat, hur fan orkar du bry dig så jävla mycket om hur folk ser ut, beter sig osv...de flesta idioter får ju sitt straff tidsnog ändå...ellerhur

Haso sa...

Det är mitt jobb som fulländad, felfri människa utan skavanker eller synder att påpeka andras för dom. Som till exempel att du gnäller i fel post. Det här handlade om hur bra Barrington Levy är. URF-kontroversen ligger ett snäpp längre ner. Puss, Jah Bless och all makt åt folket.
=)